Obvezno cepljenje in označevanje psov

cepljenje_testSteklina je smrtno nevarna nalezljiva bolezen, ki se z ugrizom in s slino okužene toplokrvne živali prenaša na drugo žival in človeka. Virus stekline povzroča hude motnje v osrednjem živčnem sistemu. Brez zaščite v obliki cepljenja proti steklini je bolezen tako za žival kot za človeka smrtna.

Veterinarska uprava Republike Slovenije (VURS) predpisuje obvezno cepljenje proti steklini za vse pse, ki so starejši od treh mesecev. Psi morajo biti cepljeni enkrat letno, pri tem pa od zadnjega cepljenja ne sme miniti več kot 12 mesecev.

Čeprav je zakonsko obvezno cepljenje proti steklini le za pse, se vse pogosteje odločajo za to cepljenje tudi lastniki mačk, ki se gibljejo zunaj in se prav tako kot psi lahko okužijo z virusom stekline.

VURS redno kontrolira necepljene pse oziroma njihove lastnike. Kazni so lahko precej visoke, še posebej, če necepljeni pes ugrizne človeka.

Cepljenje psov proti steklini izvajamo v ambulanti ali na terenu. Pred cepljenjem veterinar psa najprej pregleda. Lastnik mora imeti s seboj t. i. potni list oziroma knjižico o cepljenju in rumeno značko o cepljenju, razen če ima pes že vstavljen identifikacijski mikročip.

Zakon od 1. 1. 2003 predpisuje obvezno označevanje psov z mikročipom, ki ga izvedemo hkrati s cepljenjem. Mikročip vstavimo psu pod kožo na levi strani vratu. Z njim je mogoče v centralnem registru psov (CRPsi) identificirati izgubljene oziroma pogrešane pse.

Starejši psi, ki nimajo vstavljenega mikročipa, morajo imeti značko ali vidno tetovirano številko. Če so značko izgubili, jo moramo obvezno nadomestiti z vstavitvijo mikročipa. Na željo lastnikov lahko mikročipe vstavimo tudi psom, ki so bili skoteni pred 1. 1. 2003.

Naslov podjetja

Veterinarska postaja Dravograd d.o.o.

Otiški vrh 169
2373 Šentjanž pri Dravogradu

Kontaktni podatki

Telefon in faks:
02/87 85 079

Elektronska pošta:
info@veterina-dravograd.si

Ambulanta za male živali

Ponedeljek - Petek
8:00 - 11:00
14:00 - 16:00

Sobota
8:00 - 9:00

Delo na terenu

Ponedeljek - Petek
8:00 - 16:00

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam