Prehrana hišnih kuncev

hrana_kuncev_testOsnovna hrana hišnih kuncev je seno, ki je nadomestek za svežo travo. Kunci so namreč rastlinojede živali in ne jedo hrane živalskega izvora.

Seno mora biti kuncu vedno na voljo, saj je njegova prebava taka, da zahteva neprekinjeno hranjenje. Njegov prebavni trakt je zelo dolg, prebavljanje pa poteka v dveh fazah. V prvi gre hrana skozi prebavila in se v črevesju razgradi v celulozo v obliki mehkih iztrebkov, ki jih kunec v tej fazi prebave direktno iz zadnjične odprtine ponovno poje, kar pa redko opazimo.

Poleg sena lahko odraslemu kuncu dodajamo največ pest t. i. peletov (tovarniško pripravljena hrana za kunce) na dan, zgolj kot priboljšek pa mu ponudimo nekaj zelenjave, zelišč in sadja. S priboljški ne pretiravajmo, saj npr. sadje vsebuje veliko sladkorja. Zelenjave in sadja ne dajemo zelo mladim kuncem pred tretjim mesecem starosti.

Novoskoteni kunci se prve tri tedne hranijo le z maternim mlekom, nato pa že začnejo jesti seno in gristi pelete. Po sedmem tednu starosti jim omogočimo hranjenje z neomejeno količino sena in peletov.

Pri treh mesecih začnemo dodajati manjše količine zelenjave (po eno vrsto naenkrat). Opazujmo, katera vrsta zelenjave kuncu prija, katera pa mu povzroča prebavne motnje in jo zato  izločimo.

Po sedmem mesecu starosti začnemo mlademu kuncu dajati seno pasjega repa, drugih trav in ovseno seno, ki naj mu bo na voljo ves dan. Peletov ne smemo dajati neomejeno, dovolj je dobrih 100 g na 3 kg kunčeve teže. Za priboljšek lahko dodamo še nekaj zelenjave in sadja, a s količinami ne pretiravajmo.

Odraslim kuncem, starejšim od enega leta, naj bo vedno na voljo neomejena količina sena. Količino peletov moramo zmanjšati na največ pest peletov na dan. Nekajkrat na dan naj dobi tudi zelenjavo, sadje in zelišča, a s temi priboljški ne pretiravajmo.

Pri mladih kuncih so lahko količine priboljškov nekoliko večje kot pri starejših, saj so potrebe po energiji in beljakovinah pri prvih večje. Preobilno hranjenje povzroči preveliko težo kunca in pojavijo se lahko resna obolenja prebavil. S starostjo se zmanjša potreba po energiji in beljakovinah, poveča pa se po vlakninah, zato starejšega kunca hranimo z več sena, zelišč in sveže zelenjave, zmanjšamo pa količino peletov in drugih priboljškov.

Zelo pomembno je, da kunca nikoli ne hranimo z mokrim senom ali mokro zelenjavo, saj mu povzročata prebavne motnje. Vso hrano moramo najprej dobro oprati in osušiti. Kunca ne hranimo s preveč škroba in sladkorja, ki ju vsebujejo kruh, sadje, piškoti, sladkarije, semena ipd.

Naslov podjetja

Veterinarska postaja Dravograd d.o.o.

Otiški vrh 169
2373 Šentjanž pri Dravogradu

Kontaktni podatki

Telefon in faks:
02/87 85 079

Elektronska pošta:
info@veterina-dravograd.si

Ambulanta za male živali

Ponedeljek - Petek
8:00 - 11:00
14:00 - 16:00

Sobota
8:00 - 9:00

Delo na terenu

Ponedeljek - Petek
8:00 - 16:00

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam