Pes v letalu

pes_v_letalu_testPriprave psa na potovanje z letalom so mnogo zahtevnejše in dolgotrajnejše od človekovih.

Pri letalski družbi, s katero bomo leteli, moramo dobiti natančne informacije, pod katerimi pogoji bo lahko naš hišni ljubljenec potoval. Vsaka letalska družba ima namreč svoja pravila in pogoje za potovanje živali. Večina dovoljuje v kabini letala prevoz le enega psa s težo do 8 kg, ki se šteje kot ročna prtljaga. Lahko se tudi zgodi, da bo morala žival potovati v zaboju s prtljago, kar bo zanjo še posebej stresno.

Pozanimati se moramo o vseh pogojih in dokumentih, ki jih mora pes pridobiti za vstop v državo potovanja, še posebej za tiste zunaj EU. Za nekatere države so potrebna dodatna cepljenja, osamitev ipd. O tem nam bodo najbolje svetovali na Veterinarski upravi Republike Slovenije.

Pri svojem veterinarju se pozanimajmo o morebitnih pomirjevalih in o primernosti ter načinu njihove uporabe. Neprimerna ali nepravilna uporaba pomirjeval sta lahko za psa zelo škodljivi, pomembna pa je tudi natančna določitev doziranja in časa zaužitja pomirjevala.

Ker je potovanje z letalom za našega psa zelo stresno, poskušajmo ravnati tako, da bo stres čim manjši. Na letališče pridimo ne prezgodaj in ne prepozno, saj bosta gneča in hrup slabo vplivala na našega psa. Pred vstopom v letalo naj se pes razgiba, opravi potrebe in pije vodo. Če je nagnjen k slabosti, mu ne dajajmo hrane. Na ovratnico mu dajmo obesek z imenom in s svojimi podatki, ki lahko pomagajo v primeru, če se pes izgubi ali če pride na potovanju do kakih drugih zapletov. Psa imejmo na vrvici, v potovalni kabini pa ga namestimo v potovalno kletko, ki jo imejmo s seboj.

Naslov podjetja

Veterinarska postaja Dravograd d.o.o.

Otiški vrh 169
2373 Šentjanž pri Dravogradu

Kontaktni podatki

Telefon in faks:
02/87 85 079

Elektronska pošta:
info@veterina-dravograd.si

Ambulanta za male živali

Ponedeljek - Petek
8:00 - 11:00
14:00 - 16:00

Sobota
8:00 - 9:00

Delo na terenu

Ponedeljek - Petek
8:00 - 16:00

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam