Sterilizacija in kastracija mačk

sterilizacija_testV zadnjem času se lastniki mačk vedno bolj zavedajo svoje odgovornosti za omejitev števila neželenih mačjih legel in se v vse večjem številu odločajo za sterilizacijo samic oz. kastracijo samcev. S tako odločitvijo pomembno pripomorejo k zmanjševanju števila zavrženih živali, da o različnih nehumanih odstranitvah neželenih mladičev sploh ne govorimo.

Sterilizacija je najbolj enostaven in varen način za uravnavanje števila in zdravja mačk. Najdlje na tem področju je v državah EU prišla Belgija, ki premore na 10 milijonov prebivalcev kar 1 milijon mačk. V tej državi so se odločili, da bodo do leta 2016 sterilizirali vse mačke. Začeli bodo z živalmi, ki so v zavetiščih, kasneje pa bo moral vsak lastnik svojo mačko obvezno sterilizirati.

Za sterilizacijo mačk so poleg preprečevanja neželenih gonitvenih ciklusov in brejosti še drugi razlogi. Bolj kot njihovo neprijetno vedenje, ko v gonitvenem obdobju mijavkajo, privabljajo snubce, urinirajo v hiši in njeni okolici ipd., so pomembni zdravstveni razlogi zanjo. S sterilizacijo lahko zmanjšamo možnost nastanka tumorjev na rodilih in mlečnih žlezah, zmanjšamo gnojna vnetja maternice, manj pa se širijo tudi mačje virusne bolezni, kot so FeLV, FIV, FIP itd.

Sterilizacijo mačke priporočamo pri starosti šest mesecev, lahko pa tudi kadar koli kasneje. Izvedemo jo z rutinskim kirurškim posegom, ki poteka v splošni anesteziji in je neboleč. Pri tem ves čas nadziramo življenjske funkcije operirane mačke, ki jo po operaciji namestimo v posebno kletko in nadzorujemo njeno prebujanje. Če je treba, jo ogrevamo in dajemo sredstva proti bolečinam. Mačka gre lahko v domačo oskrbo večinoma še isti dan. Po operaciji ji namestimo zaščitni ovratnik, ki ga nosi še en teden. Poseg nima negativnih posledic.

Po sterilizaciji postanejo muce navadno bolj navezane na dom in lastnike. Pozorni moramo biti le na prehrano, saj se bolj ješče muce po posegu rade zredijo.

Kastracija mačka je operacija, s katero  trajno onemogočimo zmožnost oploditve. S tem enako kot pri mačkah preprečimo zaploditev neželenih mladičev, motnje v vedenju (potepanje, pretepanje z drugimi samci, označevanje vplivnega območja itd.) in širjenje že navedenih zelo nevarnih virusnih bolezni. Tudi mačka kastriramo od šestega meseca starosti naprej.

Kirurški poseg izvajamo v splošni anesteziji in z nadzorom pomembnih življenjskih funkcij. Nadaljnja oskrba poteka enako kot pri sterilizaciji. Poseg nima negativnih posledic. V redkih primerih so kastrirani mački bolj občutljivi za vnetje mehurja in zamašitev sečnice.

Če mačka kastriramo pravočasno, nima več spolnega nagona, če pa ta poseg opravimo pri starejšem mačku, se ta nagon lahko delno ohrani. Podobno kot sterilizirane mačke postanejo tudi kastrirani mački bolj navezani na dom in lastnika.

Naslov podjetja

Veterinarska postaja Dravograd d.o.o.

Otiški vrh 169
2373 Šentjanž pri Dravogradu

Kontaktni podatki

Telefon in faks:
02/87 85 079

Elektronska pošta:
info@veterina-dravograd.si

Ambulanta za male živali

Ponedeljek - Petek
8:00 - 11:00
14:00 - 16:00

Sobota
8:00 - 9:00

Delo na terenu

Ponedeljek - Petek
8:00 - 16:00

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam