Težave s sklepi pri psih

pes_sklepi_testTežave s sklepi so pri psih zelo pogoste in lahko prizadenejo tudi mlajše pse. Pogosto je začetek obolenja skoraj neopazen, sčasoma pa se težave stopnjujejo in lahko vodijo v popolno nezmožnost gibanja.

Psi so precej bolj občutljivi za sklepne bolezni kot mačke. Večji in težji psi imajo navadno resnejše težave kot manjši; precej pa je odvisno tudi od pasme.

Simptomi bolezni, ki so najmočneje izraženi po daljšem mirovanju, so: težave pri vstajanju, togost in otrdelost sklepov, težave pri hoji oziroma gibanju, šepanje, boleči in otekli sklepi, pokljanje v sklepih. Pes se tudi nerad vzpenja ali spušča in skače.

Težave s sklepi so lahko posledica različnih bolezni: prirojenih bolezni in okvar, hormonskih in dietetičnih bolezni, bolezni mišic in vezi, displazije kolkov, zlomov, Legg-Perthesove bolezni, bolezni metabolizma, degeneracijskih bolezni sklepov, vnetja sklepov, rakavih obolenj ali degenerativnih bolezni hrbtenice itd. Med najpogostejšimi sta displazija kolkov, ki je prirojena in za katero ni zdravil, operacija pa je zelo draga, ter osteoartritis, ki je degenerativna bolezen. Zato sta zgodnje prepoznanje simptomov in takojšnje pravilno ukrepanje lastnikov najpogostejše edina možnost, da se napredovanje bolezni tako pri mlajših psih kot tudi pri starejših upočasni.

Ukrepi, s katerimi lahko lajšamo težave s sklepi

  1. Uravnavanje teže. To je prvi, osnovni in najpomembnejši ukrep. Prevelika teža poslabšuje težave s sklepi in zmanjšuje učinkovitost drugih ukrepov. Psa moramo hraniti s kakovostno hrano, v primernih količinah in z minimalnim številom priboljškov, tako da bo izgubil odvečno telesno maso.

  2. Razgibavanje. Naredimo program gibanja za psa glede na njegovo telesno stanje in stopnjo okvare. Pri sestavljanju programa lahko koristno svetuje veterinar, ki pozna težave vašega psa. Program naj predvidi zmerno količino čim bolj raznovrstnega gibanja, ki bo zajelo različne mišične skupine in jih utrjevalo, npr. lahen tek, hoja po stopnicah, sprehod na povodcu, plavanje ipd. Gibanje naj bo vsakodnevno, enakomerno razporejeno čez cel teden, in ne samo ob koncu tedna. Neredno gibanje namreč samo še povečuje otrdelost sklepov.

  3. Toplota in primerno ležišče. Pes naj leži na toplem in zavetnem prostoru, na ortopedski postelji iz trše pene, ki zmanjša pritisk telesa na sklepe. V mrzlih dneh je priporočljiva uporaba zaščitnih oblačil, ki sklepe grejejo.

  4. Masaže. Z različnimi masažami lahko sproščamo in mehčamo mišice in s tem izboljšujemo gibljivost sklepov. Pri svojem veterinarju se pozanimajte, kje in kako masirati psa, da ga ne bo bolelo in da bo masaža čim bolj učinkovita.

  5. Glede vseh nadaljnjih aktivnosti, kot tudi morebitnih zdravil in prehranskih dodatkov (npr. glukozamin), ki lajšajo bolezni sklepov, se posvetujmo s svojim veterinarjem.

Naslov podjetja

Veterinarska postaja Dravograd d.o.o.

Otiški vrh 169
2373 Šentjanž pri Dravogradu

Kontaktni podatki

Telefon in faks:
02/87 85 079

Elektronska pošta:
info@veterina-dravograd.si

Ambulanta za male živali

Ponedeljek - Petek
8:00 - 11:00
14:00 - 16:00

Sobota
8:00 - 9:00

Delo na terenu

Ponedeljek - Petek
8:00 - 16:00

Naša spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam